Sale!

Fuckia winterhard

€ 2,95 € 1,75
Sale!
Sale!

Fuckia winterhard

€ 2,95 € 1,75

Fuchsia

De fuchsia is een tuinplant met een rijke historie. De plant staat bekend om zijn karakteristieke- en kleurrijke bloemenpracht. De fuchsia komt van oorsprong uit de betrekkelijk koele, vochtige bergwouden rondom de evenaar. Fuchsia’s groeien zowel in tropische gebieden als op grote hoogten tot 3.000 meter waar het flink koud kan zijn. De meeste Fuchsia soorten komen van nature voor in Zuid-Amerika maar enkele soorten worden ook noordelijker gevonden in Midden-Amerika tot Mexico. Daarnaast komen ook in Nieuw-Zeeland en op Tahiti enkele soorten van nature voor. Het is een tropische plant, die een koele plaats verlangt zonder teveel direct zonlicht. Fuchsia's zijn dankbare planten die rijk bloeien en de hele zomer in bloei staan. Bij de juiste verzorging kan de bloeiperiode zelfs tot in november (of wanneer de eerste vorst zijn intrede doet) lopen. De Fuchsia wordt in Nederland en België ook wel 'Bellenplant' genoemd. Deze naam heeft deze plant uiteraard te danken aan de belvormige bloemknoppen die de plant produceert.  

Er komen ongeveer een 50-tal wilde of botanische fuchsia’s op de wereld voor. Echter het aantal verschillende gekweekte soorten en rassen is ongekend groot. Alleen al in de VS komen zo’n 10000 gekweekte Fuchsia’s in allerlei soorten en maten voor. Daarnaast kent men in Nederland meer dan 3.000 soorten fuchsia’s en in België zo’n 280 eigen variëteiten. Er zijn gewone fuchsia's, hangende fuchsia's, kruipende fuchsia's en fuchsia's op stam met een enkele, dubbele, hangende en omhoogstekende bloem. Sommige fuchsia’s bereiken een hoogte van enkele meters, terwijl andere soorten erg klein blijven. Er zijn fuchsia’s waar twee bladeren, drie bladeren en zelfs waar vier bladeren in krans bij elkaar zitten. Deze diversiteit zit niet alleen in de bladeren maar ook in de vormen en kleuren van de bloemen.

Sale!

Informatie: Fuchsia 'Madame Cornelissen' bloeit met die typische bellenplant bloemen in rood met wit van juli tot en met oktober. De cultivar groeit met stevige stengels tot 80 cm hoogte. De stengels verhouten meer naarmate het seizoen vordert.
Door hun late bloei zijn het aantrekkelijke planten voor de nazomer border.

Standplaats:

Er is al te dikwijls discussie over zon en schaduw. Fuchsia heeft zon nodig voor een uitbundige bloei. Anderzijds houden ze van een koele, frisse standplaats. De beste plaats is licht beschaduwd met voldoende ochtend- en/of avondzon, in de schaduw van heesters of muren van gebouwen. De zomerse, hete middagzon absoluut vermijden. Het blad gaat dan verbranden en de groeit/bloei valt stil.

Bijna alle Fuchsia soorten voor de tuin zijn vorstgevoelig. Dek de voet van de planten af met mulch of aard ze aan met grond. Niet snoeien. Neem eventuele enkele stekken die je binnen aan de wortel brengt.


Een overzicht van andere Fuchsia soorten voor de tuin. Winterharde fuchsia's als vaste plant. 
Wanneer je er de lijst van de boomkwekers en vaste planten kwekers op na houdt, zijn er maar een paar Fuchsia-rassen in aanbod als blijvende vaste plant. Toch zijn er een 90-tal soorten in ons klimaat winterhard.