Sale!

Opuntia semi-inermis (schaal 55 cm)

€ 299,99 € 249,99
Sale!
Sale!

Opuntia semi-inermis (schaal 55 cm)

€ 299,99 € 249,99

Opuntia ficus-indica  is een vijgcactus.

De plant is een uitgebreid vertakte, tot 5 m hoge cactus. De plant vormt ovale, tot 50 cm lange en 20 cm brede schijven. De schijven bezitten wratvormende kussentjes met veel, fijne, stekende borstels (glochiden) met één of twee kleine doornen, die bij aanraking kunnen afbreken en in de huid terechtkomen. In de huid kunnen de doornen ontstekingsreactie veroorzaken. Gekweekte planten zijn vaak doornloos. Aan jonge spruiten zitten snel afvallende tot 3 mm lange bladeren. De tweeslachtige bloemen zitten meestal talrijk aan de bovenrand van eindstandige schijven. Het vruchtbezingsel zit in een gedrongen, eivormige bloeischeut waar de 7-10 cm brede kroon van vele bloembladen op staat.

De vrucht (cactusvijg) is een eivormige of ovale, 5-10 cm lange en tot 6 cm brede bes, die in een ronde, verzonken navel eindigt. De vrucht is zowel van binnen als van buiten groenig-geel of oranje- tot wijnrood. De dunne schil is glad en bezet met glochiden en stekels. De vruchten kunnen worden gehalveerd en worden uitgelepeld. Het sappige vruchtvlees is zacht-vlezig en bevat vele circa 5 mm grote zaden. De zaden kunnen met het vruchtvlees worden opgegeten.

Niet alleen zijn de vruchten eetbaar, de schijven kunnen na het verwijderen van de doornen als groente worden gekookt en gegeten. De plant wordt vaak als haag gebruikt. 

Opuntia ficus-indica komt van nature voor in Mexico en kan wereldwijd in vorstvrije, droge gebieden aangetroffen worden. Ook is de plant in het staatswapen en in de vlag van Mexico verwerkt.

De Opuntia Vulgaris is een prachtige Opuntia soort die in de natuur in een groot gebied in Mexico voorkomt. Hier groeit de Opuntia Vulgaris in droge gebieden met veel zon. 

De Opuntia Vulgaris maakt allemaal ovaal gevormde bladeren die langwerpig ophoog groeien. Af en toe groeit er uit een areool één lange centrale midden doorn. Wel hebben de bladeren vele haarfijne kleine stekels die bij het aanraken loslaten. Ook al heeft deze cactus een aaibaar uiterlijk, doe het dus niet. 

De Opuntia Vulgaris kan uitgroeien tot een flinke struik van 2-3 meter hoog. Hier doet de Opuntia Vulgaris wel vele jaren over. De Opuntia Vulgaris is niet winterhard, maar vindt het wel heerlijk om van half mei tot oktober buiten te staan. Dit bevordert haar groei, maar ook de bloei. Wanneer de Opuntia Vulgaris het naar haar zin heeft bij je gaat ze in de zomer bloeien. Bovenop vele schijven groeien haar prachtige gele bloemen. Deze verspreiden een licht zoete geur en kunnen tot 7cm groot worden. Wanneer de bloemen worden bestoven groeien er vruchten uit. Ook wel cactusvijgen genoemd. Deze hebben een zoete smaak en zijn eetbaar.

De Neocardenasia Herzogiana komt oorspronkelijk uit Bolivia (Zuid-Amerika). Deze cactus wordt ook wel de baseball-bat plant genoemd, deze naam heeft hij te danken aan zijn vorm. Bovendien is dit een makkelijke kamerplant.

De Cereus peruvianus "Monstruosus," beter bekend als de monstrose appelcactus, is een cactus die op eem boom lijkt, met veel vertakkingen. Deze cactus heeft onregelmatig geribbelde grijs-groene stammen die tot wel 4,5 meter lang kunnen worden. Volwassen planten krijgen grote witte bloemen die in de nacht bloeien en eetbare oranje vruchten met wit vruchtvlees.

Planten die net omgepot of verplaatst zijn kunnen last hebben van zonnebrand, laat de plant wennen aan verandere lichtintensiteit. 

 

In de huiskamer kan deze met gemak 30 cm groeien per jaar. 

 

  • Goed drainerende aarde
  • Volle zon
  • Alleen extra water geven in groeiseizoen 
  • ​Bij koude goed beschermen